Een tekenbeet herkennen

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed van mensen en dieren. Voor het opzuigen van bloed bijten zei zich vast in de huid van een mens of dier. Dit noemt men een tekenbeet. Een tekenbeet is vaak pijnloos en word daardoor niet gevoeld. Vaak word een tekenbeet alleen opgemerkt wanneer deze in de huid zit. Dit ziet eruit als een heel klein zwart puntje op de huid. Een teek heeft een bijzonder rekbare huid en wanneer de teek bloed opzuigt zwelt hij op. Hoe langer een teek vast gebeten zit op de huid, hoe groter de teek wordt. Ook verandert de teek na een aantal dagen van kleur, vaak worden ze bruin tot grijs. Teken komen vooral voor in landelijke gebieden met grassen en struiken. Wanneer een mogelijke gastheer langs loopt, voelen zei dit door de warmte en laten ze zich vallen. De plekken waar tekenbeten veel voorkomen bij mensen zijn: knieholtes, oksels, bilspleet, randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.Een tekenbeet herkennen Elke tekenbeet ziet er anders uit. Dit is totaal afhankelijk van in welke stadium van de levenscyclus de teek zich bevind en hoe lang de teek in de huid vast zit. Zo worden jonge teken amper opgemerkt omdat deze nauwelijks zichtbaar zijn. Volwassen teken zijn daarin tegen wel goed zichtbaar en te herkennen. Hoe rood de bult of vlek eruit ziet die bij de plek van de beet ontstaat, is ook afhankelijk van het stadium van de teken. Een tekenleven kent 4 stadia, namelijk: ei, larve, nimf en volwassen. Vanaf het moment dat een teek zich in het larve stadium bevindt kan de teek bloed opzuigen van een dier of mens. Na een bloedmaaltijd vervelt de teek. Dit duurt 1 tot 2 dagen en daarna is deze volgroeid tot een nimf. Na de volgende bloedmaaltijd verveld de teek nog een keer en word een volwassen teek.

Een tekenbeet wordt meestal niet gevoeld, maar alleen waargenomen wanneer men deze ziet zitten. Een teek brengt bij het bijten in de huid een verdovende stof in de huid aan, dit zorgt ervoor dat de beet pijnloos is en niet word gevoeld. Echter kan na een tekenbeet een geïrriteerde huid of bultje overblijven. Deze kan erg gaan jeuken, de zelfde soort jeuk als bij een muggenbult. Hoe langer een teek vast in de huid heeft gezeten, hoe geïrriteerder huid zal raken. Een tekenbeet kan weken zichtbaar blijven. Een tekenbeet is het plekje waar de teek heeft gebeten en zichtbaar is, dit is vergelijkbaar met ene muggenbult.

Een tekenbeet herkennen | Rode huiduitslag

Het kan ook zijn dat na een tekenbeet verschillende huiduitslagen ontstaan rondom de beet. Een daarvan is Erythema Migrans (EM). EM is een huiduitslag die eruit ziet als een rode geleidelijk uitbreidende huidaandoening die ringen vormt. EM kan dagen tot weken zichtbaar blijven rondom de huid van de tekenbeet. EM kan duiden op besmetting van de ziekte van Lyme. In Nederland zijn momenteel 20% van alle tekensoorten besmet met het Lymebacterie. Daarnaast kunt u zich ook griepachtig gaan voelen, dit zijn symptomen die op de ziekte van Lyme kunnen duiden.

 

 

Onze andere webwinkels

Bezoek ook eens onze andere webwinkels:

www.motten-weg.nl

www.zilvervisjes-weg.nl

www.muggen-weg.nl
 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 Beestjes-weg.nl. Snel zelf ongedierte bestrijden. Bestel nu een tegen middel. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel