Sorteer op

Levensmiddelen motten bestrijdenLevensmiddelen motten bestrijden

De meest voorkomende levensmiddelen motten in huis zijn de vruchtmot, de indische meelmot en cacaomot. Van deze levensmiddelen motten komen bij ons ook nauwe verwanten voor zoals de grote en grauwe meelmot en de tropische cacaomot. Ook de larven van de bruine huismot kunnen zich te goed doen aan plantaardige producten zoals kurk, meel en zaden.

Ook al roepen de rondvliegende motten soms paniekgevoelens op, in huis zijn levenmiddelenmotten eenvoudig te bestrijden. Bij grote magazijnen met meelproducten is dat heel wat lastiger. De rondvliegende motten zijn waarschijnlijk uit 1 legsel gekomen en blijven gedurende een aantal weken te voorschijn komen. Ze komen te voorschijn uit hun cocons waarin de mottenlarven veranderd zijn van rupsje in vlindertje. Ze komen niet allemaal tegelijk uit vandaar dat het een aantal weken duurt voordat er geen nieuwe motten meer bij komen.

Ergens in huis is een voedselbron (meelproducten, noten, vruchten, mueslie, bloem, rozijnen, etc.) door een mottenvrouwtje gebruikt om haar eitjes op af te zetten. Dit kunnen tussen 20-80 eitjes zijn afhankelijk van de soort. Uit deze eitjes zijn rupsjes geboren die zich te goed hebben gedaan aan de voedselbron. Vaak is dit nog te zien aan een soort spinrag wat in het product zit. Zodra de mottenlarven volgroeid zijn, verspreiden ze zich en kruipen soms wel meters ver om een veilige plek zoals kiertjes en gaatjes te vinden, waar ze zich verpoppen. In deze harde cocons/poppen verandert het lijf van de rups in een vlinder.

Als er levensmiddelen motten rondvliegen is het volgende belangrijk:

-  Dood steeds de nieuwe motten. Dit kan door op te zuigen, met elektrische mepper te doden of met een spuitbus voor motten. De nieuwe motten eten zelf niet meer maar ze willen nog maar een ding: zich voortplanten en opnieuw eitjes af zetten op een voedselbron.

- Inspecteer alle mogelijke voedselbronnen op vraat, spinrag of uitwerpselen van de rupjes en indien iets wordt gevonden, gooi dit weg. Sluit alle mogelijke voedselbronnen goed af om afzetten van nieuwe eitjes te voorkomen. Een knijper op een plastic zakje is niet voldoende. De motten wurmen zich hierdoor. Ze kunnen niet door plastic bijten, de rupsjes kunnen dit soms wel.

- Uitzuigen van kieren en naden in de buurt van de gevonden besmette voedselbron kan helpen de plaag klein te houden doordat de cocons weggezogen worden.

 

 

 

 

Onze andere webwinkels

Bezoek ook eens onze andere webwinkels:

www.motten-weg.nl

www.zilvervisjes-weg.nl

www.muggen-weg.nl
 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 Beestjes-weg.nl. Snel zelf ongedierte bestrijden. Bestel nu een tegen middel. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel