Kleermotten zelf, eten geen kleding. Een volwassen kleding mot eet zelfs helemaal niets meer en teert op reserves die ze als motten larve heeft opgebouwd. Het zijn de larven van de motten die kleding aantasten.

Deze motten larven zijn witte made-achtige rupsjes, die zich in het donker tegoed doen aan wol, veren of lederen producten zoals bont, schoenen en riemen. 

In het "wild" eten deze mottenlarven dode en verdroogde diertjes op. Maar ook eiresten en veren in vogelnesten en stukken huid van vergane dieren zijn geliefd voedsel voor de motten larven. Eigenlijk zijn deze motten dus nuttige dieren, totdat ze bij ons in huis de "dierlijke resten" opruimen. Wol is ook een dierlijk product, het bestaat uit schapenhaar en is gevormd uit eiwitten.
Als u vreetgaatjes aantreft in katoenen kleding, dan zijn zilvervisjes waarschijnlijk de boosdoener en kunt u beter even kijken in onze shop: www.zilvervisjes-weg.nl of www.motten-weg.nl Mottenlarven lusten namenlijk geen katoen.

Welke motten eten kleding?

De meeste motten vallen onder de noemer "nachtvlinders" . Nachtvlinders zijn vlinders met die `s nachts actief zijn en daarom weinig kleur hebben. Hun kopsprieten hebben meestal geen "knopje" op het uiteinde van de spriet, zoals dagvlinders dat wel hebben. De wat kleinere soorten nachtvlinders, welke vaak larven hebben die ook voedsel of kleding van mensen eten, worden "motten" genoemd.
Er zijn wereldwijd veel soorten motten, waarvan de larven kleding eten. In Nederland gaat het echter hoofdzakelijk om drie soorten: De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot.

De kleermot (kledingmot).

De kleermot of kleding mot is de meest voorkomende kleding etende mot in Nederland. Het is een tropische soort die bij ons niet buiten kan overleven. Verspreiding van deze mot, vindt plaats via het kopen en krijgen van tweedehands wollen kleding, bontproducten, piano`s en andere producten met vilt, wollen dekbedden, (wand)tapijten, etc. De kleermot is 7 tot 8 mm lang en heeft een vleugelspanwijdte van 11 tot 17 mm. De larven zijn ook maximaal 10 mm lang en vallen eigenlijk amper op, vooral omdat ze zich ingraven in wollen kleding en ook een soort spinrag uitscheiden.

De kleermot is niet afhankelijk van seizoenen. In verwarmde huizen leggen de motjes circa 150-200 eitjes, ongeacht de buiten temperatuur. De eitjes komen na 8 tot 12 dagen uit. De larven verpoppen zich na  4 tot 12 maanden afhankelijk van de temperatuur in huis. Na 2 tot 4 weken komen de nieuwe motjes uit deze poppen, en begint de levenscyclus opnieuw.

De pelsmot

De pelsmot is even groot als de kleermot en komt voor in Nederland. Deze motten hebben een gebroken wit tot lichtbruine/lichtgrijze kleur. Op hun vleugels zitten een paar donkere vlekken. De motten vliegen van juni tot en met oktober.

De pelsmot legt circa 80 eitjes en vaak komen deze pas in het voorjaar uit. De pelsmot is dus wel seizoensafhankelijk en komt meestal in huis doordat wollen kleding in het naseizoen, te laat buiten blijft hangen tijdens het drogen. In het schemer vliegen de motjes al en leggen hun eitjes op de voedselbron. Ook zoeken de motjes in het naseizoen de warmte op en vliegen door openstaande ramen en deuren naar binnen.

De larven van deze motten maken een soort omhulsels om hun lijf van pluisjes en eigen rag, waardoor de rupsjes in een kokertje lijken te zitten. Deze beschermende kokertjes dragen ze mee als ze rondkruipen. 

De bruine huismot

De bruine huismot is grijs tot bruin en heeft wel een beetje het uiterlijk van boomschors. Deze mot leeft in Nederland en is de minst geziene gast in huis. Hij wordt duidelijk groter dan de voorgaande soorten. De mot zelf kan een vleugelwijdte bereiken van 25 mm. De larve is geel/wit en wordt tot 2 cm groot en is duidelijk zichtbaar. De larven van deze motten zijn alleseters. Dus naast wol en leder lusten zij ook zaden, graan, linnen, kurk, etc. Deze mot wordt daarom ook wel "zadenmot" genoemd.

Deze motten komen meestal binnen, doordat zij worden aangetrokken door de geur van meel, granen en zaden. Ze houden van een vochtige omgeving.

Waarom leven motten vooral in oudere huizen?

Mottenlarven kunnen leven van dode muizen, ratten en vogels in spouwmuren en onder daken. Vooral in oudere huizen zijn deze goed bereikbaar door kieren en gaten. Via deze routes kunnen ze ook makkelijk bij de buren op bezoek gaan. Ze kunnen op deze plekken voor langere tijd veilig vertoeven, bijvoorbeeld als de eigenaar van het huis besloten heeft zijn kledingkasten en kleding motten vrij te maken.

Onze andere webwinkels

Bezoek ook eens onze andere webwinkels:

www.motten-weg.nl

www.zilvervisjes-weg.nl

www.muggen-weg.nl
 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 Beestjes-weg.nl. Snel zelf ongedierte bestrijden. Bestel nu een tegen middel. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel