Informatie over mollen

Heeft u last van mollen in uw tuin? Hier vind u alle informatie over mollen. Mollen zijn zoogdieren die ondergronds leven. De Latijnse naam voor dit zoogdier is Talpa europaea. De mol is te herkennen aan zijn zachte zwarte vacht. De haren (vacht) van de mol hebben een willekeurige plaatsing in de huid, dit is bij de meeste zoogdieren niet het geval. Vaak staan haren van zoogdieren een richtig op, bij de mol is dit niet het geval. Doordat zijn vacht zo gemaakt is, kan de mol makkelijk naar voren en achteren bewegen in zijn leefomgeving. Ook is de vacht van de mol zeer dicht, waardoor de huid beschermd is tegen zand, water en kou. Mollen hebben vaak een kop – romp lengte van 11 tot 16 cm. De staartlengte is 21 tot 44 mm en de achtervoetlengte 16 tot 23 mm. Vaak zijn de vrouwtjes mollen kleiner dan mannetjes mollen. Het lichaam van de mol heeft een cilindrische vorm en heeft geen duidelijke nek. Voor het graven van de gangen in de aarde, heeft de mol grote graafhanden omgevormde voorporten. De mol heeft vingers met puntige nagels, dit vergemakkelijkt het graven. Daarnaast is de mol ook te herkennen aan zijn puntige snuitje en hele kleine oogjes die verborgen zitten achter rechtopstaand haar. Vaak wordt er gezegd dat mollen blind zijn, dit is niet waar. Wel is het waar dat mollen geen oren hebben. Ze zijn ook niet doof, want ze kunnen heel erg goed horen met hun haartjes op hun hoofd en snuit. Mollen hebben een zeer goed ontwikkeld reukorgaan. Doordat mollen zo’n goed reukorgaan hebben kunnen ze vrijwel alles ruiken en lokaliseren.

Informatie over mollen | De voortplanting van mollen

Mollen planten zich voor in het voorjaar, zei gaan dan opzoek naar hun partner. Een mannetjes mol gaat op zoek naar een vrouwtjes mol, dit doet hij door te graven tot dat hij een geschikte partner heeft gevonden. Mannetjes mollen zijn groter dan vrouwtjes mollen. Mannetjes mollen worden ongeveer 140 mm groot. Elke mol heeft een eigen gangenstelsel. In de paartijd krijgen mannetjes mollen toegang tot de gangenstelsels van de vrouwtjes. De paartijd van mollen is vaak in eind maart en begin april. De draagtijd is ongeveer 28 dagen oftewel ca. 4 weken. De nestgrootte van een mol ligt tussen de 4 a 5 jonge molletjes. Vrouwtjes mollen hebben 1x per jaar een nestje en heel soms 2x per jaar. In de draagtijd van de jonge molletjes leven het mannetje en vrouwtje samen met elkaar. Jonge molletjes worden zonder vacht en blind geboren. Na ongeveer 22 dagen gaan de ogen open van de jonge molletjes. De jonge molletjes worden 4 tot 5 weken gespeend door de moeder mol. De jonge molletjes krijgen na 2 weken hun vacht. De vrouwtjes mol zorgt voor de jongen en de mannetjes mol beschermt het nest. Na twee maanden verlaten de jongen het nest en gaan op zoek naar hun eigen plek. Om een eigen plek te veroveren wordt er gevochten met andere mollen. Een mol wordt 3 jaar tot 7 jaar oud. Jonge mollen zijn na ongeveer 11 maanden geslachtsrijp.

Informatie over mollen | Waarom maken mollen molshopen?

Iedereen kent de molshopen hopen wel die mollen veroorzaken. Molshopen kunnen uw tuin ontsieren en zijn daarom vaak ongewenst in de tuin. Maar waarom maken mollen molshopen? Hieronder leest u hoe de molshopen ontstaan en waarom de mol dit doet. Elke mol heeft zijn eigen gangenstelsel (territorium) onder de grond. Deze gangenstelsels bestaan zowel uit oppervlakkige als dieper gelegen gangen. De dieper gelegen gangen kunnen zelfs tot op een diepte van 120 cm gegraven zijn. Vaak gebruiken de mollen de oppervlakkige gangen voor de ritten die zei maken of het jagen. In het voorjaar graven vrouwtjes mollen diep in de grond en maken een centrale ruimtes met verschillende gangen er aan verbonden. Deze gangen kunnen 5 cm breed zijn en tot wel 200 meter lang. U begrijpt waarschijnlijk dat wanneer men gangen graaft in de grond er overtollig aarde overblijft. De vrouwtjes mol gebruikt een deel van deze overtollige aarde voor het verstevigen van het gangenstelsel. Het verstevigen van de gangen met aarde doet de mol door middel van de achterpoten. Dit doet de mol door naar achteren en naar boven te werken, hierdoor ontstaan de molshopen. De molshopen zijn vaak verbonden aan het gangenstelsel van de mol. De molshopen zijn niet alleen verwijderde resterende aarde uit het gangenstelsel, maar worden ook gebruikt als uitgang. Zo kan de mol via de molshoop op zoek gaan boven het aardoppervlak naar nestmateriaal. Het favoriete voedsel van mollen zijn wormen. Wormen kunnen niet tegen droogte en gaan daarom vaak dieper in de grond zitten, wanneer het buiten droog is geweest. Wanneer het buiten ongebruikelijk droog is geweest, gaan de wormen dieper in de grond zitten. Maar daardoor de mollen ook. Doordat de mol dieper moet graven voor zijn voedsel, komt er meer grond naar boven en zijn er ook meer molshopen.

Informatie over mollen | Het bestrijden en voorkomen van mollen

De natuurlijke leefomgeving van mollen is het bos, maar mollen zich ook prima op hun gemak in tuinen. Mollen zijn vaak niet gewenst in onze tuinen, omdat zei door molshopen veel schade kunnen aanrichten aan onze gazons. Het gegraaf van de mollen kan daarnaast ook ervoor zorgen dat de wortels van jonge planten in uw tuin beschadigd raken en het omhoog brengen van stenen. Door bovenstaande redenen kiezen veel mensen ervoor om mollen te gaan bestrijden. Er zijn veel bestrijdingsmethodes en bestrijdingsproducten voor het verwijderen van mollen in uw tuin. Een van de meeste gebruikte manier om mollen te bestrijden is het plaatsen van vallen. De vallen worden vaak in het de herfst of in het voorjaar geplaatst, dit is de periode dat de mol het meest actief is. Vele denken dat dit meest efficiënte manier is om de mollen weg te krijgen uit te tuin, maar dit is niet waar. Daarnaast is deze manier overbodig dieronvriendelijk, aangezien er nog vele andere methodes zijn om de mollen te verjagen. Doordat mollen hele kleine oogjes hebben en niet goed zien doordat het donker is in de gangen, is hun reukorgaan zeer sterk ontwikkeld. Wanneer mollen zich verplaatsen zullen zei vooral op de geur afgaan. Zo zijn diverse geuren waar mollen niet van houden en daarvoor zullen vluchten en ander gebied zullen opzoeken. Een geur waar de mol absoluut niet van houd is de geur van pepermunt! Op onze websites vind u mollen-weg blokjes die een speciale samenstelling aan etherische oliën bevat die de mollen doen weren uit uw tuin. De samenstelling bestaat uit verschillende soorten pepermunt oliën. U kunt de mollen-weg blokjes in de molshopen plaatsen, waardoor de mollen een ander gebied zullen opzoeken. Ook kunt u bijvoorbeeld planten in uw tuin plaatsen waarvan mollen de geur vreselijk vinden en daardoor zullen vluchten. De planten waar mollen niet van houden zijn: pepermunt, ricinus, parelmoervlinder, helleborus, datura stramonium en uphorbia lathyrus. 

Onze andere webwinkels

Bezoek ook eens onze andere webwinkels:

www.motten-weg.nl

www.zilvervisjes-weg.nl

www.muggen-weg.nl
 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 Beestjes-weg.nl. Snel zelf ongedierte bestrijden. Bestel nu een tegen middel. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel